Scoliose

Scoliose is een (driedimensionale) zijdelingse verkromming van de rug. Er ontstaat een bocht in de rug en deze draait om zijn eigen as. Het woord scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. Kort gezegd is het een kromme rug. De rug kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. De verdraaiing van de rug veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden.

Ontstaan scoliose

Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar openbaart zich meestal tijdens de groei van baby naar volwassene. In 15% procent van de gevallen is de “ziekte” aangeboren. Vaak wordt de kromming pas zichtbaar als kinderen rond de tien jaar zijn. Soms wordt de scoliose veroorzaakt door afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend. Een scoliose kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.

Omgaan met een scoliose

Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd (maar ook bij jongeren) kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat hun rug er anders uit ziet dan die van anderen. Belangrijk dus om dit aan te pakken als dat mogelijk is.

Behandeling van een scoliose door middel van houdingstherapie Cesar/Mensendieck

Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt en behandeld, hoe beter het resultaat kan zijn. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht om de verkromming van de wervelkolom tot “stilstand” te brengen. Houdingstherapie Cesar Mensendieck  bestaat uit het doen van speciale oefeningen, zoals corrigerende (houdings-) oefeningen en spierversterkende oefeningen. Dit is ook gericht op de verbetering van de ademhaling en de conditie. Je word je bewust van hoe je beweegt. Wat we vaak in de praktijk zien is dat iemand met een scoliose in dit patroon “mee beweegt” , je draagt bijvoorbeeld je tas met je scoliose mee, of als je hangt in een stoel of bank hang je altijd in je scoliose want dit zit het meest prettig. Prettig op dat moment misschien maar op langer termijn niet meer zo prettig want je rug is dan scheef! Kortom tijdens de therapie kijken we er naar hoe je scoliose zich heeft gevormd en hoe je hier op de beste manier dan mee om kunt gaan zodat hij in ieder geval niet erger word. Ook kan je gewoon met en zonder brace oefenen (als je die draagt). Een scoliose gaat nooit vanzelf over. Als kinderen nog in de groei zijn, kan deze zelfs verergeren, dus actie ondernemen is geen overbodig luxe.  

Scoliose verhelpen door middel van Houdingstherapie Cesar / Mensendieck in de regio Emmeloord

Houdingstherapie Emmeloord helpt je bij scoliose. Wij zijn gevestigd aan de Bouwerskamp 9 te Emmeloord. We hebben al vele personen met scoliose uit Urk, Emmeloord, Marknesse, Kraggenburg, Luttelgeest, Creil, Espel, Bant, Kuinre, Ens, Nagele, Vollenhove, Zwartsluis, geholpen om de klachten te behandelen door middel van Houdingstherapie Cesar Mensendieck


Aanmelden en Contact