Volg je ons al op Facebook ?

 

Klik klik hier en volg ons !

Houding en jongeren

Houding en jongeren

Kinderen en jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten door verkeerd te zitten of te weinig bewegen, zo blijkt uit onderzoek. Computers, tablets en smartphones nemen een steeds grotere rol aan in de maatschappij. Eén van de effecten van de grotere rol die computers gaan spelen in het dagelijks leven van kinderen is dat er steeds meer kinderen op jonge leeftijd zijn met lichamelijke pijnklachten.

Geschiedenis schoolarts (GGD)

Door de invoering van de Leerplichtwet in 1901 kwam de gezondheidssituatie van het kind steeds meer centraal te staan. De achterliggende gedachte was, dat wanneer de overheid kinderen verplichtte om naar school te gaan, zij ook moest zorgen voor een gezonde leeromgeving. De schoolarts was ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof het zwaartepunt van de lichamelijke naar de geestelijke zorg. Vele
infectieziekten waren bedwongen en inentingen tegen kinderziekten werden uitgebreid met nieuwe. Taken die voorheen bij de schoolarts lagen kwamen bij consultatiebureaus voor zuigelingen en kleuters: deze konden problemen met gehoor en gezichtsvermogen eerder vaststellen. Niet meer het voorkomen en bestrijden van infectieziekten stonden centraal maar bevorderen van het lichamelijke, geestelijke en maatschappelijke welzijn van kinderen. Schoolartsen kregen voortaan een eigen opleiding tot specialist met de titel jeugdarts. Zij houden zich bezig met andere dan puur lichamelijke factoren,
door zich ook te richten op psycho-sociale problemen. Kinderen werden om de twee jaar gezien.

Taak schoolarts (GGD)

Tegenwoordig is het takenpakket van de schoolarts veranderd t.o.v. vroeger. Logisch ook. Vroeger had de schoolarts ook een soort opvoedkundige taak. Tegenwoordig zijn kinderen gezonder t.o.v. vroeger, mede door dat ouders en verzorgers gezonder en bewuster leven. Maar ook dit tijdperk veranderd met o.a. de digitale wereld en gebruik van de apparatuur (tablets, smartphones etc.). De schoolarts komt tegenwoordig in beeld op 5, 9 en 14 jarige leeftijd. Niet meer iedere 2 jaar dus en daarbij ook nog maar tot het 14e levensjaar i.p.v. het 19e. Houdingstherapeuten zien in hun praktijk steeds vaker kinderen en jongeren met overbelasting klachten als gevolg van het vele en langdurige computergebruik met daarbij een ongunstige houding. Te denken valt aan bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, houdingsproblemen en klachten aan nek, schouders of rug. Waar dit in het verleden nog door de schoolarts opgepakt werd hoop dat tegenwoordig dat ouders dit oppakken. Helaas is dit veelal niet het geval en komt een kind relatief laat bij de huisarts. Zonde want een rug kan dan al een bepaalde groei voorkeur hebben (te hol, te bol en/of scheef).

Individuele houdingstherapie bij jongeren

In de praktijk word voor houdingstherapie aangeboden aan kinderen en jongeren met houdingsproblematiek of fysieke klachten. Vind u dat uw kind een ingezakte of passieve houding heeft dan kan houdingstherapie daar goed bij helpen. Ook voor kinderen en jongeren met rug, hoofdpijn of nekklachten is individuele begeleiding effectief. We gaan aan de slag met het bewust worden van eigen houding in bewegingsgewoonten.
Wat gaat er goed ? Wat kan er anders ? En wat is van invloed op het ontstaan of behoud van mijn klachten ?

 

Als kinderen in de groei zijn is het belangrijk om in de gaten te houden hoe de groei verloopt. Soms kan een rug bol of juist hol gaan groeien of hebben sommige kinderen een zogenaamde scoliose. Dit probleem willen we dan zo snel mogelijk tackelen zodat er in de toekomst geen (houdings) problemen kunnen ontstaan. Bij houdingstherapie Emmeloord bent u dan aan het juist adres.
 
Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie ?
Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
 
Houdingstherapie voor (basis) school kinderen kan gegeven worden in Emmeloord, Creil, Tollebeek, Urk, Lemmer, Vollenhove, Zwartsluis, Meppel, Steenwijk, Marknesse, Kampen, Luttelgeest, Ens en tevens andere omliggende dorpen in de Noordoostpolder.